Je to zatím ta nejnovější a nejobsáhlejší analýza veškerého vědeckého poznání, které k bezpečnosti GMO potravin existuje. Nezávisle, objektivně i s prostorem pro vyslyšení všech aktivních odpůrců.
Zkoumal se vliv GMO potravin na lidské zdraví, jejich vliv na životní prostředí i všechny doprovodné vlivy, které souvisejí s jejich využitím (tj. i včetně nepřímých ekonomických nebo enviromentálních dopadů).
Výsledky nejsou nijak zásadně překvapivé a jedná se spíš o shrnutí aktuálního poznání. V tom je otázka samotné bezpečnosti GMO potravin pro lidské zdraví prakticky uzavřená a opravdu neexistují žádné důkazy proto, že by jejich konzumace byla nebezpečná (nebo jakkoliv jiná od běžných potravin).
Nebezpečná není ani samotná technologie a v tomhle ohledu se GMO plodiny nijak neliší od běžných plodin (vyvíjených konvenčními metodami).
Zpráva ale zároveň z GMO potravin nedělá žádného svatouška a pečlivě analyzuje jejich limity i negativní dopady. Jsou ale vždy konkrétní a liší se případ od případu.
Užití GMO plodin může pro zemědělce přinést vyšší výnosy (a tím i vyššší zisk a zároveň nižší dopad na životní prostředí). Strašně moc ale záleží na typu plodiny, podmínkách pro pěstování a typu zemědělství. Neplatí to vždy v tomhle můžou GMO plodiny kdykoliv prohrát s konvenčními plodinami (a často také prohrávají).
GMO plodiny zároveň mohou být šetrnější k živočišnému prostředí tam, kde jejich nasazení vede k nižšímu využití pesticidů (např. při pěstování bavlny). Záleží ale i opět na konkrétním případu a správné zemědělské praxi.
Pokud se GMO plodiny pěstují v monokulturách a bez rotace plodin, může být jejich pozitivní vliv na životní prostředí naopak sporný a může mít i negativní dopady (např. vznik rezistentních plevelů).
Jinými slovy – na konkrétní technologii, která vede ke vzniku nových plodin, prakticky nezáleží. Záleží ale na reálném využití plodin a související zemědělské praxi. A platí to úplně stejně pro GMO i konvenční plodiny.
Čtěte dále:
Genetically Engineered Crops: Experiences and Prospects (plná verze ke stažení zdarma)
5 big takeaways from the most thorough review of GMOs yet (super shrnutí)
Lži, podvody a strach – do jádra sporů okolo GMO
FDA schválila GMO lososa ke komerčnímu chovu
Nejrozšířenější potravina postavená na GMO technologii? Sýr!
GMO brambory Innate™ schváleny na US trhu
Technologický přelom v zemědělství? Příchod CRISPR
CRISPR plodiny budou na trhu rychleji, než se čekalo
Už dlouho tady nebyl gift guide! Společně s Kulina.cz jsem pro vás letos nachystal velkého dárkového průvodce, který obsahuje přes 50 tipů na dárky do kuchyně. Všechno, co každý blázen do vaření nutně potřebuje!
19. listopad 2020 09:11:18 - Komerční sdělení - Sdílet na FacebookuOdteď mě najdete i v Televizi Seznam, kde si můžete vybrat z několika mých pořadů. Přihlašte si u nich odběr, ať vám žádný recept neuteče!
❤ Skromná kuchyně
🎬Videorecepty
🍰Cuketka peče
🌿Cuketka zdravě
🍜Polévkárna
Tady se nespletete. Přináším jednoduchý postup na to nejfajnovější vepřové koleno. pečte velmi pomalu a při nízké teplotě. Na videu ukazuji postup v parní troubě. Pokud parní troubu nemáte, pečte koleno v první fázi zakryté a délku pečení prodlužte na 4 hodiny.
11. únor 2021 18:02:33 - Trvalý odkaz - Sdílet na FacebookuTahle polévka, přesněji řečeno projekt na víkend, vám udělá radost. Je to v podstatě jen bohatá rybí polévka. Nebojte se jí vůbec a pusťte se do toho. Je strašně moc dobrá!
19. listopad 2020 09:11:07 - Trvalý odkaz - Sdílet na FacebookuUvízli jste doma bez droždí? Tady jedna nouzovka pro každý případ – irský soda bread kypřený jedlou sodou. Chuťově žádný zázrak, ale bez problémů funguje.
17. březen 2020 09:03:55 - Trvalý odkaz - Sdílet na FacebookuHledáte některý z mých vánočních receptů? Tak tady je najdete všechny pohromadě!
17. prosinec 2019 11:12:59 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku