Včera jsem dostal do ruky zásilku od fanouška z Itálie (děkuji Honzo!!), který mi poslal výběr semínek méně známých italských odrůd. U nás jsem nic takového zatím neviděl, takže se děsně těším a všechny se je pokusím vypěstovat.
Jak jsem si tu minule vylíval srdíčko stran nízké druhové pestrosti, tak tohle jsou přesně ty odrůdy, které by mohly domácí spektrum zeleniny skvěle obohatit.
Podívejte se, co tu mám:
Slanobýl (it. Roscano o liscari, Salsola soda)
Sukulentní bylina, kterou u nás moc neznáme. Má mírně slanou chuť (podobnou mořským řasám) a jí se za syrova i krátce povařená. Vysévá se v chladnějších měsících, což už jsem trochu propásl, ale uvidíme – prý moc náročná není. I díky tomu může slanobýl perfektně vykrýt krátké okno před hlavní jarní sezónou.
Kedlubnová brokolice (it. Rapa da cime sessantina, Brassica rapa cymosa)
Český název jsem odvážně nastřelil a je možné, že je úplně blbě, ale nic jiného jsem nebyl schopný najít (v aj hledejte jako rapini). Tahle košťálovina má drobné růžičky z brokolice a listy z kedlubny. Jí se ale celá včetně tenkých zelených výhonků. Až se mi ji povede vypěstovat, pečlivě ji srovnám s výhonkovou brokolicí a budu určitě moudřejší!
Sladká čekanka z Trieste (it. Cicoria zuccherina di Trieste, Cichorium intybus)
Odrůda čekanky s drobnými křehkými lístky, které dorůstají. Může se vysévat od března do října. Je nenáročná a roste rychle. Má lehce nahořklou a trochu sladkou chuť. Tak snad se mi taky povede. Hodně se na ni těším!
Už dlouho tady nebyl gift guide! Společně s Kulina.cz jsem pro vás letos nachystal velkého dárkového průvodce, který obsahuje přes 50 tipů na dárky do kuchyně. Všechno, co každý blázen do vaření nutně potřebuje!
19. listopad 2020 09:11:18 - Komerční sdělení - Sdílet na FacebookuOdteď mě najdete i v Televizi Seznam, kde si můžete vybrat z několika mých pořadů. Přihlašte si u nich odběr, ať vám žádný recept neuteče!
❤ Skromná kuchyně
🎬Videorecepty
🍰Cuketka peče
🌿Cuketka zdravě
🍜Polévkárna
Tady se nespletete. Přináším jednoduchý postup na to nejfajnovější vepřové koleno. pečte velmi pomalu a při nízké teplotě. Na videu ukazuji postup v parní troubě. Pokud parní troubu nemáte, pečte koleno v první fázi zakryté a délku pečení prodlužte na 4 hodiny.
11. únor 2021 18:02:33 - Trvalý odkaz - Sdílet na FacebookuTahle polévka, přesněji řečeno projekt na víkend, vám udělá radost. Je to v podstatě jen bohatá rybí polévka. Nebojte se jí vůbec a pusťte se do toho. Je strašně moc dobrá!
19. listopad 2020 09:11:07 - Trvalý odkaz - Sdílet na FacebookuUvízli jste doma bez droždí? Tady jedna nouzovka pro každý případ – irský soda bread kypřený jedlou sodou. Chuťově žádný zázrak, ale bez problémů funguje.
17. březen 2020 09:03:55 - Trvalý odkaz - Sdílet na FacebookuHledáte některý z mých vánočních receptů? Tak tady je najdete všechny pohromadě!
17. prosinec 2019 11:12:59 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku