Otevírám vlákno z pozůstatků diskuze o jogurtech v komentářích:
Klara K:
Shodou okolností jsem se v uplynulých dvou týdnech dost zajímala
o jogurty a nedá mi to se nezeptat. Snažila jsem se dohledat nějaké
informace o tom, zda je vlastně jogurt obecně zdravý, nebo ne, případně
který, zda domácí je na tom lépe než kupovaný…Jak jsem tak pochopila,
vyloženě zdraví prospěšný by měl být jogurt probiotický s určitým
poměrně vysokým počtem bakterií a ještě v takovém poměru různých
kmenů, aby se podpořilo jejich množení v těle. U kupovaných jogurtů je
uvedeno pouze, zda jsou probiotické, ale prý neobsahují takový počet
bakterií (nepřežijí balení, skladování, transport, dlouhý časový úsek
do konzumace), aby bylo dosaženo pozitivních účinků na trávení. Při
výrobě domácího jogurtu, kde je nesporná výhoda té čerstvosti, že je
zase dost velké riziko „technologické nekázně“, kdy se v jogurtu
namnoží i to, co nemělo, případně se dostatečně nenamnoží to, co
mělo. A vlastně také nevím, jestli se na koupené kultuře dá zjistit,
"jak moc " bude jogurt probiotický a tedy, jestli má smysl ho vůbec
dělat…
Tak jsem se chtěla zeptat, jestli podle Vás je jogurt lepší koupit nebo
vyrobit doma, když odhlédnu od ceny?
Kami:
Ono je hlavní vtip v tom, že vlastně žádný jogurt na nás nemá
žádný zásadní vliv;)
Naše střeva jsou osídlena bakteriální florou hned po narození, cca do
týdne věku. A tu „svou“ flóru si tak nějak celoživotně držíme a jen
ve zcela výjimečných případech se s ní stane nějaká
významnější změna.
Jinak při pojídání jogurtů je vůbec klika, když nějaké bakterie projdou přes žaludek a dvanáctník (odtud ten pojem „probiotický jogurt“ – musí obsahovat nadlimitní množství bakterií, aby aspoň něco prolezlo). A když už projde a dostane se až do střeva, což se pochopitelně občas podaří, tak tam sice tyhle bakterie chvíli jsou, ale pokud ten konkrétní jogurt nejíte imrvére a nedodáváte tam pořád nové, tak do pár dnů až týdnů zcela vymizí a tělo se vrátí ke své stabilní flóře. A i když dodáváte, tak tvoří naprostou minoritu, kapičku v moři Vaší vlasntí flóry.
Jediná situace, kdy lze střevní flóru opravdu zásadněji ovlivnit (protože např. Bifidobacterium je výhodné, snižuje citlivost střeva vůči C.perfringens), je hned po narození. To se občas dělá, že se novorozenci osidlují. A tam se to chytí, jelikož se pak poílíte na spoluvytváření té „vstupní“ střevní flory.
Co tím chci říci – ono to máte vlastně fuk, zdravotní vliv jogurtu jako zdroje bakterií je přinejmenším velmi sporný. Hlavní zdravotní efekt je v tom, že jogurt má spotřebovanou laktosu a tak ho snášejí lidé s intolerancí laktosy. A také částečné naštěpení mléčnýách bílkovin je činí stravitelnějšími, tkaže je umíme o něco lépe využít než přímo plné mléko.
Kolik toho budete mít v domácím jogurtu, to ovlivní tolik věcí během přípravy, že vstupní kultura je jen střípeček z mozaiky. Spíš má význam teplotní stabilita, protože hlavně lactobacillus je teplotně extracitlivý. To se takhle nedá předpovídat. Obecně domácí kogurt by určitě neměly dostat děti do cca tří let kvůli kontaminacím, které jsou v domácím jogurtu značné. (v kupovaném taky občas bývají, ale mnohem menší).
Jogurt jako zdraví posilující potravina je spíš marketingový tah. jeho význam je opravdu spíš jen jako každého jiného mléčného výrobku. Plus chuť, abych se vrátila do vod místního serveru :)
A ještě když už – vliv na to, zda vůbec něco proleze přes
žaludek, má nejen množství bakterií, ale také to, zda jsou ochráněné
nějakou látkou před kyselým pH – nejlépe se v tomto ukazuje inulin. Ale
vliv mají i mléčné bílkoviny, tj. jogurt z mléka s velkým obsahem
bílkovin je prostupnější. Ale na druhou stranu, pokud je tam jiných látek
moc, tak se zpomalí pasáž žaludkem a bakterie jdou tam tím pádem déle a
o to víc jich chcípne. Takže to si moc nevyberete, takhle v domácích
podmínkách.
Tohle částečně řeší probiotika v kapslích, protože kapsle by je měla
žaludkem a dvanáctníkem „provézt“ v obalu a rozpustit se až ve
střevě. Což jako, no… jak kdy se povede. A navíc tam bývá někdy
právě přidáván ten inulin.
Ale zas – ani probiotika v kapslích nijak extra Vaši střevní flóru neovlivní, jakmile je přetsanete jíst, tak se to postupně vrátí k té vaší „vlastní“.