Jídlo z blízka
Dobrá zpráva nejen pro Moraváky — od 1. do 12. června se v Brně a okolí konají regionální gastronomické slavnosti Jídlo z blízka. Zapojené restaurace připraví sezonní menu s využitím lokálních surovin. Budou připraveny degustace místních vín a specialit, farmářský trh i neuvěřitelně košatý doprovodný program včetně řemeslných dílen. Festival z dílny brněnského konvinia Slow Food podporuje Scuk i Cuk!
Jídlo z blízka je podle mě ideální příležitost pro prozkoumání potenciálu daného regionu. Restaurace, vinaři i producenti mohou konečně ukázat, jestli na té jižní Moravě opravdu „něco je“.
Festival startuje jako decentralizovaný, takže možná budete trochu zklamáni tím, že nebudete mít možnost ochutnat vše pohromadě. Program to ale zase vyvažuje svou pestrostí. Zejména bych rád vypíchl degustační menu brněnských podniků, na kterých jde vidět, že si s nimi šéfkuchaři dali kus práce a přemýšleli i o tom, jak místní suroviny představit co nejlépe.
Na Scuku najdete rovných pět z nich:
- Hansen — odkaz rakousko-uherské kuchyně
- Koishi (má Mňam!) — české ryby v moderním kontextu
- La Bouchée — nejlepší jehněčí ve městě
- U Kastelána — zkušený chef Michal Göth
- Veltlin.cz — vína od Auntentistů
Všechny jsme je pro přehlednost opatřili speciálním štítkem Jídlo z blízka pro snadné hledání.
Našlapaný je i doprovodný program, který zahrnuje nejen doprovodné prodejní akce, ale i dílny a speciální degustace zaměřené na víno.
Zaujalo?
Jestli jo, tak už pomalu číhejte. Vše začne už příští týden ve středu. Aby vám nic neuniklo, doporučuji následující:
- připojte se k Jídlu z blízka na Facebooku
- naplánujte si návštěvu do některé z restaurací
- prošudlejte si program doprovodných akcí
- pořiďte si festivalový pas se slevou na většinu akcí
Sám se do Brna pokusím dostat, a jestli se mi podaří nabrat zajímavý materiál, tak zápisku neutečete. Stejně tak budu moc rád, když mi dáte vědět, jestli se už někam chystáte a co na nový festival říkáte.
Komentáře
Chystám se do Koishi na vinaře a těším se na jarmark. Ptala jsem se Janka Martinkoviče který den bude nej, a prý každý! Tož sa uvidí :-))
Degustační menu přenechám movitějším. Je to bezva akce, jsem ráda že se v Brně pořád něco děje.
Dnes jsem se byla podívat na trhu. 4 uzenáři, živé ryby, koření, 3 stánky sýrů, vajíčka a konopné výrobky. Nakoupila jsem si od každého něco, pokud to bude fajn tak příští týden znova.