Meruňkové čatní

Píšete vy…

Suroviny:

1 kg meruněk

2 lžíce oleje

1 velká cibule

3 stroužky česneku

100 ml balzamikového octa

100 ml jablečného octa

150 g cukru krupice

1 lžička soli

1 lžička zázvoru

1 lžička kari

1 lžička red curry paste

Postup:

Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky.

Cibuli nakrájíme a opečeme na oleji. O chvíli později k ní přidáme česnek nakrájený na tenké plátky.

Pak přidáme meruňky, sůl, cukr a ocet.

Mícháme a čekáme, až se odpaří tekutina a meruňky se rozvaří. Mezitím vložíme do trouby 4 menší omyté sklenice a víčka a zapneme ji na 100°C .

Když jsou meruňky rozvařené, za vařečkou se dělá cestička (omlouvám se, bohužel fotka nic moc) a hmota má tendenci se přichytávat, vypneme sporák a plníme čatní do skleniček. Obrátíme je vzhůru nohama a po 5–10 minutách zase postavíme zpátky.

Doba vaření není stejná: s titanovou pánví můžete dělat hrdinu a na velkém plameni s občasným zamícháním je to hotovo za 20 minut. S nerezem zvolíme menší plamen a časteji mícháme, může to trvat až hodinu.

Rozpis surovin není nutné dodržet: někdo dá jen balzamikový ocet a ubere cukr, jiný dá lihový ocet a musí víc osladit. Dají se přidat rozinky, vynechat česnek nebo vyměnit zázvor za hřebíček. Je tu velký prostor pro každého, aby si čatní upravil podle své chuti. Třeba naše rodina si ho dá ráda k masu smíchané s majonézou v poměru 1:1.

Ještě bych ve svém tažení proti kupovaným omáčkám ke grilování ráda upozornila na vyzkoušené a  oblíbené recepty na cibuládu a švestkové (rynglové, slívové) čatní.

Upozornění: toto je čtenářský zápisek a nemusí nutně vyjadřovat názor pana Cuketky. Zápisky jsou otevřeny pro všechny čtenáře blogu. Každý může publikovat! ;)

Reklama

Komentáře

Tak to vypadá opravdu nádherně, ostatně jako všechny vaše recepty!

1. Děkuju, škoda, že nejsem lepší fotograf :(

Jinak jsem ještě zjistila, že mi v postupu vypadlo přidání koření. Dávám ho tam, až když je to skoro hotovo.

Super! Je to přesně co sem hledala. je to skoro jako sladkokyselá omáčka od Meca :o)

jen se chci zeptat-jak dlouho to vydrží v té skleničce? jako marmeláda? ta se konzervuje třeba gelfixem. nezkazíse to brzo?

Měla jsem ho teď v Rakousku s kuličkama čerstvého kozího sýra a fakt supr :-)

Ten recept vypada bajecne! :-) Kde koupim Red curry paste? Normalne nekde v supermarketech nebo musim nekam do specialniho obchodu? Pohybuju se v Praze…

4. Vydrží klidně několik let.
6. Ve většině supermarketů. Ale může se tam dát i něco jiného pálivého, jednou jsem tam dala lžičku tandoori pasty, podle toho, co je doma zrovna načaté.

Zdravím,k jakému masu a jakým způsobem připravenému přidáváte tuto lahůdku?Kuřecí?

Grilované kuřecí, vepřové, hovězí, pštrosí. Nebo opečené na pánvi. Zkuste to taky smíchat s majonézou, pak se to dá použít i k hranolkům nebo pečeným bramborám.

A je to hotovo!Ochutnávka sice bez masa,ale vynikající.Myslela jsem si,že k tomu budou dobré vydatné plátky masa,díky za inspiraci.

Tak sem právě dovařila a musím říct, že je naprostá paráda! Trochu sem změnila postup-cibule a česne a na to pak cukr a nechala sem to trochu zkaramelizovat a pak ocet. Mě to teda moc chutná, sem zvědavá jak dlouho nám to doma vydrží :o)

taky se mi recept moc povedl a rodinka nesetrila chvalou. jeste chci moc podekovat za odkaz na svestkove catni. ted se dovarilo a je take skvele. sice jsem se docetla,ze by se catni mela 3 mesice rozlezet, ale nevim,jestli to vydrzi :-)

škoda že neumím tak dokonale anglicky, abych si to přeložila :o(

Ahoj, tady je ten recept na svestkove chutney prelozeny.

1,35 kg svestek (na půlky nebo čtvrtky, dost se rozpadnou)
450 g jablek najemno nakrájených (i se slupkou)
3 vetsi cibule najemno nakrájených
3 strouzky cesneku najemno nakrájených
450 g rozinek
450 g cukru demerera
450 g cukru muscovado
1,2 l octa (sladový, já použila jablečný)
2 lžíce morské soli
2 menší svitky skořice
25 g nového koření
1 lžička hřebíčku

Koření zavazte volne do muselinu nebo gazy, po uvareni odstrante. Dejte všechno do hrnce, privedte k varu a pak pomalu varte asi 2 –3 hodiny (dokud se nedela cesticka). Ja jsem před tim ještě osmahla cibuli a cesnek na trose oleje, v originalu to není. Chutney by se melo cca 3 mesice nechat rozlezet. Opravdu doporucuju, a hodne stesti :-).

kdo jí hodně čatný, milovník je zdatný

Moc díky za český překlad. Taky nejsem v angličtině takový suverén, ale takhle se do chutného „chutnej“ pustím!

opatrně s octem, mám dojem, že to má tendenci ztrácet chuť meruněk

Přidejte do toho trochu pálivých feferonek a balení sedm pepřů a je to eště lepší :-)

Chutney chutná skvěle! Přidala jsem chilli papričku, protože mám ráda spicy a určitě letos zvládnu ještě jednu várku:)

Mňááám!!!! Právě jsem dovařila a hned kus skleničky sežrala :-) Místo zázvoru jsem dala mletý hřebíček, 2 lžičky feferonkové pasty a jen balzamikový ocet. Neskutečně dobrý. Chtěla jsem zítra upéct meruňkový koláč, ale asi budu vařit ještě čatný :-))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)