Zápisník

pana Cuketky

Chleba z Mirabelle

Paradox dánských chlebů. Uvnitř mívají krásně vlhkou a kyprou střídu, která je nabušená chutí. Bývají tak akorát kyselé, pekně vybarvené (přirozeným pigmentem z mouky) a k tomu i úžasné voňavé (z části i z vykřupané kůrky). Potud paráda a takové chleby u nás zatím nikde neuvidíte.

Dost často to ale bývají placáky a ve střídě mají defekty. Dánové si zkrátka s tvarováním moc hlavu nedělají a stejně tak moc nehrotí ani optimální délku kynutí.

Chleba na obrázku je z pekárny Mirabelle, která patří mezi podniky šéfkuchaře Puglisiho. Je to cca 1,5 kg velký pecen a stál 40 DKK. Hodně placatý a s moučnou sraženinou ve střídě (vzniká při tvarování, když se vnější silně pomoučená část dostane dovnitř). Druhý pecen, co jsme kupovali, měl zase ve střídě tužší zdrclé proužky, takže taky ne úplně ideál.

Jedli jsme v Manfreds i v Relae, pro které Mirabelle také dodává. Na stole jsme ale vždycky měli chléb o dost zdařilejší. Takže tady spíš problém s konzistencí v pekárně.

Abych ale jen nebrblal. Mimo těch prohřešků je to fakt pěkný příklad severského stylu pečení (viz výše). A strašně rád bych si pro takový typ chleba chtěl zajít i někde u nás.

10. květen 2015 20:05:12 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Dárkový průvodce pana Cuketky

Už dlouho tady nebyl gift guide! Společně s Kulina.cz jsem pro vás letos nachystal velkého dárkového průvodce, který obsahuje přes 50 tipů na dárky do kuchyně. Všechno, co každý blázen do vaření nutně potřebuje!

19. listopad 2020 09:11:18 - Komerční sdělení - Sdílet na Facebooku

Moje videorecepty na Seznam TV

Odteď mě najdete i v Televizi Seznam, kde si můžete vybrat z několika mých pořadů. Přihlašte si u nich odběr, ať vám žádný recept neuteče!

Skromná kuchyně
🎬Videorecepty
🍰Cuketka peče
🌿Cuketka zdravě
🍜Polévkárna

14. červenec 2022 21:07:27 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Pečené vepřové koleno

Tady se nespletete. Přináším jednoduchý postup na to nejfajnovější vepřové koleno. pečte velmi pomalu a při nízké teplotě. Na videu ukazuji postup v parní troubě. Pokud parní troubu nemáte, pečte koleno v první fázi zakryté a délku pečení prodlužte na 4 hodiny.

11. únor 2021 18:02:33 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Bujabéza – Tradiční francouzská Bouillabaisse

Tahle polévka, přesněji řečeno projekt na víkend, vám udělá radost. Je to v podstatě jen bohatá rybí polévka. Nebojte se jí vůbec a pusťte se do toho. Je strašně moc dobrá!

19. listopad 2020 09:11:07 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Chléb bez droždí – irský soda bread

Uvízli jste doma bez droždí? Tady jedna nouzovka pro každý případ – irský soda bread kypřený jedlou sodou. Chuťově žádný zázrak, ale bez problémů funguje.

17. březen 2020 09:03:55 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Vánoční recepty pana Cuketky

Hledáte některý z mých vánočních receptů? Tak tady je najdete všechny pohromadě!

17. prosinec 2019 11:12:59 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku
Načíst další